Scroll to top

ioGa per millorar la digestió


Rangoli - 4 d'abril de 2020 - 0 comments

Per tenir una bona salut física i mental cal un sistema digestiu saludable.

Es parla de l’estómac com del nostre segon cervell; quan hi ha un desequilibri emocional la panxa, l’estómac o l’intestí ho manifesten, i alhora, com a conseqüència, el cos experimenta un malestar general que fa que les emocions no millorin i que, per tant, l’anomenat segon cervell se’n ressenti encara més.
Una gran quantitat de malalties tenen origen en algun trastorn digestiu que s’ha allargat durant un període indeterminat.

La disciplina del ioga dóna importància a tot el procés digestiu: l’alimentació, la digestió, l’assimilació i l’eliminació.

A partir d’una dieta i tècniques de purificació (shatkriyas) concretes es pot mantenir un cos més sa. Amb la pràctica de les posicions (asanas) de ioga, d’exercicis respiratoris (pranayama) i de tècniques de relaxació, es millora el funcionament de l’aparell digestiu, s’allibera la ment de preocupacions, i s’aconsegueix ser conscient del funcionament del propi cos.

Una dieta vegetariana i equilibrada propicia la pràctica del ioga i n’augmenta els beneficis. Posar atenció i consciència en el moment i en el procés d’alimentació és necessari per guanyar vitalitat i absorbir l’energia del que es menja.

Les shatkriyas o shatkarmas són sis tècniques de ioga per a la neteja corporal que ajuden a alliberar impureses i toxines acumulades pel cos. N’hi ha tres que són específiques per al canal alimentari: Dhauti (neteja del tub digestiu), Nauli (massatge abdominal) i Basti (neteja del colon).

Les posicions de ioga que afavoreixen el funcionament del sistema gastrointestinal són diverses i, segons el desordre digestiu que es tingui o la part del sistema que es vulgui beneficiar, s’hauran de practicar les unes o les altres. Sempre es practicaran en dejú o dues hores després d’haver fet un àpat. 

Amb els exercicis respiratoris i el control correcte de la respiració, s’incrementa el prana, la força vital que hi ha en tot ésser, i es porta el cos i la ment a un estat d’equilibri necessari per a un bon funcionament de tots els òrgans i sistemes vitals.

El ioga nidra, com a tècnica de relaxació, ajuda a alliberar les tensions musculars, emocionals i mentals, sovint, les causants de males digestions i problemes al sistema gastrointestinal.

Amb una pràctica constant i conscient és quan el ioga ens aportarà els resultats i els beneficis desitjats.

RANGOLI – Espai de ioGa.
Article publicat a la revista digital “Ets el que menges”

Related posts